over mij

I always want new challenges !

Naam: Sander Kroeze
Geboortedatum: 3 januari 2002
Woonplaats: Mussel (NED)
Geboorteplaats: Stadskanaal (NED)

CARRIERE HIGHLIGHTS

2022: met het easyRaceTeam op een Yamaha R6 van start in het Spaanse ESBK Supersport NG kampioenschap
2021: 4 plaats in het CEV Supersport 600 kampioenschap met vier podiumplaatsen
2020: Coureur van SWPN op een Yamaha R6 in het IDM Supersport 600 kampioenschap
2019: 4e in het IDM Supersport 600 kampioenschap met overwinning op de Lausitzring en Assen
2018: 5e in het IDM Supersport 600 kampioenschap en geëindigd als beste nieuwkomer
2017: 19e in het CIV Moto3 kampioenschap
2016: 10e in de ADAC Nothern Europe Cup en 24e in de Red Bull MotoGP Rookies Cup
2015: 2e in de Moriwaki 250 Junior Cup (2 overwinningen en 7 podiumplaatsen)
2014: 10e in de Moriwaki 250 Junior Cup
2013: 10e in de ADAC Minibike Cup
2012: 6e in de Molenaar NSF 100 Cup

Toen ik 9 was had ik een vriendje die pocketbike reed en van zijn vader mocht ik het ook eens proberen. Aan het eind van dat jaar reed ik een paar wedstrijden mee en werd ik in de eerste wedstrijd al 4e in mijn klasse.

Omdat de selectiedagen van de Molenaar NSF cup vlak bij ons in de buurt werden gehouden, heeft mijn vader mij daarvoor opgegeven. Ondanks dat ik eigenlijk iets te jong was om mee te doen, werd ik geselecteerd! Dus in 2012 reed ik de Molenaar NSF Cup. Met vallen en opstaan heb ik daar veel geleerd.

In 2013 ben ik gestart in het ADAC minibike NSF kampioenschap van Duitsland. Dit was een uitdagend seizoen, omdat er veel snelle coureurs en nieuwe circuits waren. Aan het eind van het seizoen kon ik de laatste twee wedstijden meekomen in de kopgroep.

In 2014 reed ik mijn eerste wedstrijden in de Ten Kate Moriwaki 250 Junior cup. In de eerste race pakte ik pole op mijn thuis circuit Assen. De tweede race was op Oschersleben met een tweede plaats pakte ik daar mijn eerste podium. Dat seizoen sloot ik af op de 10e plaats in het klassement.

In 2015 pakte ik de tweede plaats in de Ten Kate Moriwaki 250 Junior Cup kampioenschap. Het hoogtepunt voor mij was het winnen van beide races tijdens de British Superbike op Assen in september. Van Bondscoach Barry Veneman en de crew van de Moriwaki cup, kreeg ik een ticket voor de selectie dagen voor de Red Bull Rookies Cup. Hier mocht ik door naar de finaledag. Het is toen niet gelukt één van de negen plekken te bemachtigen.

In 2016 werd ik als veertiende jarige coureur geselecteerd voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de talentencompetitie voor de Grand Prix. Ik scoorde dat seizoen twee punten en werd vierentwintigste in de eindstand. Daarnaast werd ik als jongste rijder opgenomen in de KNMV talenpoule onder leiding van bondscoach Barry Venemen. De talentpoule bestond toen uit vier talenten, waaronder huidig Grand Prix coureur Bo Bendsneyder. Naast de Red Bull MotoGP Rookies Cup reed ik wedstrijden in de ADAC Northern Europe Cup voor het Ernst Dubbink Eveno Racingteam. Ondanks dat ik diverse races moest missen vanwege de Red Bull Rookies werd ik tiende in de eindstand en werd tweede in de laatste race van het seizoen.

In 2017 ben ik gaan rijden in het Italiaanse CIV Moto3 kampioenschap voor het MF84 Pluston Althea Team. De manager van dit KTM-team is Michel Fabrizio en hij won in het verleden World Superbike wedstrijden. In deze voor mij nieuwe competitie kwam ik te rijden op veel nieuwe circuits tegen Italianen die al veel op deze banen hadden gereden. Ik wist wel tijdens het seizoen vijfentwintig punten te scoren en werd negentiende in de eindstand. Omdat ik in de afgelopen jaren qua lengte flink gegroeid ben, was het goed om in 2018 de overstap te maken naar de zwaardere motoren.

In 2018 ben ik gaan rijden in het Duitse IDM kampioenschap in de Supersport 600 klasse met MGM Racing op een Yamaha R6. Deze overstap naar de zwaardere motoren ging mij goed af en ik wist in dit competitieve kampioenschap in totaal vier podiumplaatsen te scoren. In de laatste drie wedstrijden werd ik iedere keer tweede, waardoor ik het seizoen erg goed afsloot. De podiumplaatsen scoorde ik op het circuit van Zolder, Assen en twee keer op Hockenheim. Ik ben als vijfde geëindigd in het kampioenschap en ik werd daardoor de beste nieuwkomer van de IDM Supersport.

In 2019 ga ik opnieuw rijden voor MGM Racing in de IDM Supersport 600 klasse. Daarnaast ben ik ook actief in het Spaanse RFME Supersport Championship. In deze competitie kom ik uit voor Team Andotrans Torrentó ook op een Yamaha R6. De eerste IDM race van het seizoen op de Lausitzring wist ik gelijk te winnen. Ook mijn thuiswedstrijd op het TT Circuit Assen wist ik met een ruime voorsprong te winnen. In totaal wist ik vijf IDM podiumplaatsen met twee overwinningen te scoren in 2019 en streed ik tot aan de laatste wedstrijddag voor de tweede plaats in het kampioenschap. Na technisch ongemak in de eerste race van de seizoensfinale op Hockenheim eindigde ik als vierde in de eindstand.

2020 werd door de coronasituatie een bijzonder seizoen. Ik heb gereden voor het Nederlandse SWPN team op een Yamaha R6 in de IDM Supersport 600 klasse. De start van het ingekorte seizoen was uitstekend, want na de eerste IDM ronde op het TT Circuit Assen stond ik bovenaan in het kampioenschap. Deze positie heb ik tot driekwart van het seizoen vastgehouden. Helaas zat het in het slot van het kampioenschap niet mee, waardoor ik terugviel naar de vierde positie in het eindklassement.

In het seizoen 2021 ben ik van start gegaan met het EasyRace Team in het Spaanse CEV Superstock 600 kampioenschap. Deze klasse reed gezamenlijk met het Europees kampioenschap Moto2. Ik kende een goede seizoen op de Yamaha R6 van het Spaanse team. Ik heb vier podiumplaatsen gescoord en ik ben, ondanks dat ik twee races vanwege een blessure moest missen, als vierde geëindigd in het eindklassement. Naast het Spaanse kampioenschap heb ik met mijn eigen Yamaha R6 ook met een paar wildcards meegedaan in het IDM Supersport, waar ik ook op het podium ben gefinisht.

De samenwerking met het EasyRace Team verliep uitstekend, waardoor we besloten om in 2022 met elkaar verder te gaan. Ik race voor hetzelfde team, maar in een ander kampioenschap; het officiele Spaanse ESBK Supersport NG kampioenschap. Dit is qua competitie een perfecte opstap richting het WK Supersport, waar ik graag in 2023 in zou willen uitkomen.

we make a great team

Scroll naar boven